Elsőként mindenkiben felmerül a kérdés, hogy a biokandalló végül is mitől bio? Nos az üzemeléséhez felhasznált anyag a bioetanol, ami egy színtelen, jellegzetes ízű és szagú folyadék, amit növényi alapanyagokból állítanak elő, és bizonyos szinten víztelenítik is. A bioetanol előállítása során a keményítőtartalmú alapanyagokból, amik lehetnek árpa, búza vagy kukorica eredetűek, elsőként cukrot, majd alkoholt készítenek erjesztéssel és lepárlással. A biokandalló tüzelőanyaga nagy tisztaságú finomszesz, amelyet víztelenítenek, így a fűtőértéke meghaladja a tölgyfa, a fenyőfa, a gázolaj és a PB-gáz hatásfokát is. Jelenleg már Magyarországon is több helyen állítják elő a bioetanolt. Bioetanol helyett még alkalmazzák az Alkonek nevű szesz vagy a denaturált szeszt is. Ezek is tiszta alkoholok, amiknek az elégése során nem keletkezik kellemetlen szag, de füst sem, sőt más gyakori fűtésmódokkal szemben nem szárítja a helyiség levegőjét sem, hanem inkább párásítja. A biokandalló telepítése semmilyen szakértelmet nem igényel.